+381 21 521 846
PAWLICA E-SHOP
  • Serbian469
  • Slovak

Novi silosi su jači i mogu da prime više

Novi silosi su jači i mogu da prime više

Novu seriju velikog kapaciteta silosa Brock predstavila je ove godine na Techagru 2014 u Brnu firma Pawlica s. r. o. , koja je dugogodišnji dobavljač tehnologije za tretman žitarica posle žetve. Firma je prikupila celi niz projekata u Češkoj, tako da se sada više bavi eksportom. Osim Slovačke i Poljske svoje aktivnosti takođe je pokrenula u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Firma Pawlica s. r. o. je u Češkoj dobavljač tehnoloških jedinica za sušenje, čišćenje i skladištenje žitarica i druge robe. Specijalizira se na kompletne projekte linija za tretman posle žetve i prostorija za skladištenje žitarica, ne samo novih izgradnji, ali isto tako i rekonstrukcija. Filozofija firme je stvaranje i održavanje vanrednih odnosa sa proverenim inostranim partnerima, dobavljačima proizvoda najviše kvalitete. Osim američkog proizvođača vrhunskih silosa BROCK i poljskog BIN zastupa nemačkog proizvođača stacionarnih, mobilnih i trakastih sušara STELA, preciznih prečistača i mašina za prečišćavanje GEBR.RUBERG, skandinavske proizvođače transportera SKANDIA i JE-MA, kao i američkog proizvođača transportnih sistema HUTCHINSON. Od ne manje važnosti je oprema za laboratorije nemačke marke PFEUFFER. Tokom svog petnaestogodišnjeg delovanja firma je u Češkoj ugradila 246 sušara i izgradila je silose u obimu od 600.000 tona.

Novi dizajn silosa

Za skladištenje biljne proizvodnje firma Pawlica s. r. o. za svoje projekte koristi pocinkovane ventilacione silose koji zadovoljavaju sve zahteve savremenog čuvanja žitarica i zrna. Firma zastupa američkog proizvođača žitarica silosa  BROCK, koji se u svojoj oblasti kreće već 75 godina. Drugi proizvođač je poljska eksportna firma BIN, koja zahvaljujući visokoj kvaliteti i nižim cenama svojih proizvoda uspešno izvozi u zapadne zemlje Evropske unije.

Poljski pocinkovani silosi za žitarice formiraju se od ravnog lima i zato se njihova veličina bira do 1.500 t u jednoj ćeliji. Američki silosi  BROCK izrađuju se od talasastog lima, njihova čvrstoća i fleksibilnost omogućava izgradnju ogromnih jedinica obima nekoliko desetaka hiljada tona. Najveći kapacitet nudi nova serija silosa od firme BROCK sa nazivom Everest „Silosi Everest imaju novo rešenje konstrukcije koji se ogledaju u većemučvršćenju. Ovo omogućuje graditi rezervoare čak do visine od 32,5 m,“ informiše direktor firme Inž. Petr Pawlica i kaže da novu konstrukciju ima i krov koji sada na samom vrhu podnosi opterećenje čak do 59 t. Kao što dodaje, do sada najveći silos BROCK sagrađen je u USA u državi Illionis u blizini Chicaga. Silos ima prečnik 47,6 m i u njemu se može spremiti 43 hilj. tona žitarica.

 Kvalitetno čišćenje

Važan deo tretmana žitarice posle žetve je čišćenje. U ovom pravcu se firma Pawlica s. r. o. oslanja o prečistače i mašine za prečišćavanje od nemačkih proizvođača Schmidt-Seeger i Gebr.RUBERG, u ovoj oblasti oni imaju dugogodišnju tradiciju. „Proizvodi Schmidt-Seeger i Gebr.RUBERG imaju širok spektar učinaka i odlikuju se visokim kvalitetom čišćenja, perfektnom funkcijom rešetaka sa kružnim pokretima i pouzdanim učinkom, čak i kod najtežih poljoprivrednih poslova". Robustan dizajn i visoka pouzdanost ovim mašinama daje dugi radni vek,“ informiše Inž. Pawlica

 Pažljivo sušenje

Visoki zahtevi kod linija za tretman žitarica posle žetve postoje i kod sušara. Sušenje bi trebalo biti što je moguće više pažljivo prema zrnu, ne bi trebalo da dolazi do mehaničkog oštećenja žitarica kao ni do smanjenja klijanja. Tretman zrna sušenjem je najsavršenija metoda konzervacije koja je neophodna u slučaju kukuruza, suncokreta i uljane repice.

Firma Pawlica nudi sušare nemačke marke Stela. Sušare se proizvode od ojačanog aluminijuma koji je potpuno otporan prema koroziji. Njihov kapacitet se kreće od 5 do 250 t/sat. Sklop Stele uvek može biti po izboru, međutim, kupac ima nekoliko mogućnosti grejanja, ventilacionu tehniku, rekuperaciju temperature, ograničenje prašine, buke i automatsku regulaciju vlažnosti.

Osim tradicionalnih stacionarnih i mobilnih sušara firma Pawlica nudi i trakaste sušare Stela koje su namenjene specijalno za korišćenje toplote iz kogeneracionih jedinica u postrojenjima na biogas. Zbog svoje konstrukcije omogućuju sušenje i najzahtevnijih proizvoda, znači ne samo žitarica, ali i piljevine, drvenog otpada, odvojenog digestata, rezanaca repe, usitnjenog otpada i plastike.

 Povoljna veza tehnologija

Firma Pawlica s. r. o. prikupila je celi niz projekata u kojima linije za sušenje koriste otpadnu toplotu iz postrojenja na biogas. Ovo rešenje poslednjih godina postalo je trend, jer poljoprivrednim preduzećima omogućava znatnu uštedu novca. Otpadna toplota može da se koristi za sušenje proizvoda tokom žetve, ili se tokom zime može koristiti za grejanje objekta. U današnje vreme kod nas ovu tehnologiju koristi otprilike desetak poljoprivrednih preduzeća. Upečatljiv primer toga je na primer kompanija Kooperace, a. s. Výčepy, koja proizvodi hranu za goveda i svinje. Na postrojenje biogasa snage od 1 MW priključena je sušara tipa MDB-TN 1/6 S učinka od 500 kW. Od protekle zime postoji i izmenjivač koji snabdeva i zagreva toplotom radne objekte, radnje, garaže i staje.

 Pažljivo rukovanje

Za transport proizvoda između pojedinačnih delova linije za tretman žitarica posle žetve trebala bi da se koristi veoma pažljiva transportna tehnologija, kako ne bi dolazilo do oštećenja zrna. Firma Pawlica za svoje projekte koristi transportne tehnologije od firme Je-Ma a Skandia-Elevator. Od ovih dobavljača nudi nekoliko vrsta transportera za žitarice - redleri, elevatori sa koficama, kombinovani redleri elevatori, prijemni kontejneri, pužni transporteri , trakasti transporteri i sistemi za punjenje u halama. Drugi interesantan način transporta je „pumpa za žitarice“ Hutchinson Grain Pump. Radi se o lančanom transporteru sa kružnim hvatačima koji cirkulišu u zatvorenoj valjanoj cevi. Zahvaljujući zatvorenom krugu transporta ovaj sistem je puno bolji od klasičnih redlera i elevatora, u kojim zrno mora da pređe preko nekoliko transportnih čvorova. Prednost ove tehnologije uglavnom je jednostavnost, varijabilnost i manja nabavna cena nego što je to kod klasičnih transportnih puteva. Snaga „pumpe za žitarice“ se kreće od 55 do 480 t/sat, isto tako se može koristiti u sistemima sa halama. 

Firma PAWLICA na Techagru 2014
Firma PAWLICA na Techagru 2014
Firma PAWLICA na Techagru 2014
Firma PAWLICA na Techagru 2014
Firma PAWLICA na Techagru 2014