+381 21 521 846
PAWLICA E-SHOP
  • Serbian701
  • Slovak

0,922 kWh/kg H2o

0,922 kWh/kg H2o potražnja toplotne energije

Nezavisni forum DLG je testirao osobine STELA sušare za kukuruz sa novom BiTurbo tehnologijom. Test sušare AgroDry ® MDB-XN 2/16-SB je rađen u okrugu Passau u Nemačkoj i od 14. do 20. oktobra 2014. godine. Kompanija koristi prirodni gas za grejanje sušare. Tokom testiranja kontinuirane sušare sa biturbo tehnologijom potvrđeni su pozitivni rezultati u vezi kapaciteta i specifičnih potreba toplotne energije za sušenje kukuruza.

Zahvaljujući revolucionarnom rasporedu vazdušnih kanala u STELA sušarama sa BiTurbo tehnologijom potrebna količina toplog vazduha se smanjuje i do 50%, što je rezultiralo i smanjenjem potrošnje toplotne energije do 15% u poređenju sa konvencionalnim sušarama sa aktivnoporavkom toplote. Svež vazduh se aspirira u nižem delu postrojenja za sušenje, zagreva npr gorionikom na gas i sprovodi u donji deo za sušenje, tzv površinu proizvoda, zajedno sa zagrejanim vazduhom iz tzv zone hlađenja.

Suprotno uobičajenom procesu sušenja, ovde se zrno suši toplim vazduhom do 150 °C bez oštećenja jer je vlažnost zrna oko 18 - 20% u ovom odeljku. I dalje prilično topao vazduh napušta donji deo i vodi se u gornju zonu postrojenja za sušenje putem aksijalnog ventilatora, gde se meša sa svežim vazduhom i usisava u gornjem delu sušare. Svež vazduh se zagreva drugim gorionikom da dostigne temperaturu 120-130 °C. Zagrejani vazduh prvo prolazi kroz gornji odeljak vlažnog zrna, pre nego što se ispusti napolje kroz drugi aksijalni ventilator.

0,922 kWh/kgH2o potražnja toplotne energije

Upotrebom ove energetski efikasne tehnologije vazdušnih kanala, ostvaruje se potražnja toplotne energije 0.922 kWh/kgH2O. Ova vrednost je za ca. 15% ispod uobičajenih vrednosti potrošnje energije sušara koje se mogu uporediti a koje su bez ovog specifičnog oporavka toplote. To rezultira u potrošnji toplotne energije 216,7 kW, tj. 20.9 m³ prirodnog gasa (toplotna vrednost 10.35 kWh/m³) za sušenje jedne tone mokrog kukuruza sa smanjenjem vlage od 35% do 15%.

Pročitajte više o testu i rezultatima

STELA sušarama sa BiTurbo tehnologijom